Schoolreisje: Outdoor survivaldag Basisschool

Programma

Schoolreisje: Outdoor survivaldag basisschool 

Bezig zijn in de natuur vinden wij het mooiste wat er is. Even niks aan je hoofd, alleen lichaam, geest en de buitenlucht. Een survivaldag op onze outdoor-locatie betekent een dag om niet te vergeten. We gaan o.a. hout sprokkelen en zelf vuur maken, kruiden uit de natuur leren kennen om hier thee mee te zetten en brood bakken met deeg. Ook je eigen bivak leren maken kan onderdeel zijn van deze leuke dag. Bovenal gaan we veel plezier met elkaar beleven. 

Dit arrangement is speciaal afgestemd op de behoeften en krachten van kinderen tot en met 12 jaar. Daarnaast is het ‘standaard’ programma aangepast aan de reguliere schooltijden zodat het goed in te passen is in het rooster. In het standaard programma zijn een aantal uitdagende opdrachten met een evenwichtige combinatie van educatieve elementen verweven. We stellen geen specifieke eisen aan ervaring of conditie en iedereen wordt op eigen niveau in het programma betrokken.

Survival activiteiten 
De deelnemers sprokkelen hout en gaan vuur maken samen met onze instructeurs. We maken thee met zelf gezochte kruiden uit de natuur, de grote ketel met water staat al op te warmen boven ons eigen gemaakte vuur. Ook gaan we boven het vuur heerlijk brood bakken en uiteraard moet er ook nog gezorgd worden voor een plekje om te bivakkeren. Vlot bouwen of kano-varen mag niet ontbreken tijdens deze survival expeditie.

Daarnaast leren we wat over het juiste hout wat je moet gebruiken voor vuur, welke hulpmiddelen nodig zijn en hoe hou je het vuur brandend. Wat zijn de meest voor de hand liggende kruiden die je zo in de natuur terugvindt? Het water en het deeg staan al klaar voor gebruik. Dat wordt smullen! Hoe maak je bivak? Dat zullen we de deelnemers als mooie opdracht meegeven, je moet toch kunnen schuilen bij regen of overnachten in geval van nood! Hoe bouw je een vlot om je ook op het water te kunnen begeven of leer kanovaren met verschillende soorten kano's.

Aan het eind van de dag zullen de leerlingen door samenwerken en plezier als volleerd bushcrafter naar huis gaan. Een mooi lesje in de natuur kan onderdeel zijn van een educatief programma op school.

  • Hout sprokkelen
  • Vuur maken
  • Kruiden zoeken
  • Thee maken 
  • Brood bakken
  • Bivak maken
  • Keuze activiteit, kano-varen of vlot bouwen

Voorbeeld programma 

09:30 Aankomst en ontvangst
10:00 Start hout sprokkelen en vuur maken  
11:30 Thee en brood maken, aansluitend lunchpauze 
12:45 Start bivak maken
14:00 Start keuze activiteit 
15:00 Afsluiten

Gang van zaken

In onderling overleg, mede afhankelijk van jullie groepssamenstelling en het aantal deelnemers, worden de leerlingen door jullie of door ons in meerdere teams onderverdeeld. Het aanbevolen aantal deelnemers per team is tussen de 20 en 30. Alle onderdelen zijn zodanig opgebouwd, dat de deelnemers de gelegenheid krijgen om op een prettige en verantwoorde wijze aan elke activiteit mee te doen. 

De activiteiten vinden plaats in een schitterend (wind-)beschut gebied en kunnen onder vrijwel alle weersomstandigheden worden uitgevoerd. Na elke opdracht ontmoeten de deelnemers elkaar op een centrale plek. Daar kunnen de teams bijpraten, ervaringen worden uitgewisseld en uiteraard is er volop gelegenheid om plezier te maken. In onze accommodatie kan beschut en overdekt worden geluncht. Indien gewenst verzorgt Kanoa hiervoor een barbecue en/of lunchbox.   

Begeleiding & instructie 

Bij dit lowbudget programma dien je zelf voor één captain c.q. begeleider per team te zorgen. Een actieve inbreng van deze captains is van groot belang voor een soepel en veilig verloop van het geheel. Wij zorgen standaard voor één instructeur voor één van de gekozen activiteiten en één instructeur voor de algehele coördinatie, die tevens de kajakinstructie op de wal verzorgd. Het is raadzaam om zelf twee begeleiders bij het onderdeel kajakvaren in te zetten. Indien het in je budget past, is het te overwegen om extra instructeurs in te huren voor de kanotocht.


 

Informatie

19,50 p.p.
v.a. 1 persoon
5:30